11 Mayıs’a çağrı: “Ankara Onur Yürüyüşü Yargılanamaz!”

Geçen yıl düzenlenen 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde işkenceyle gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı dava için dayanışma çağrısı yapıldı. 

Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi, 5 Temmuz 2022’de Tunalı’da yoğun polis şiddetine rağmen düzenlenen yürüyüşte, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle işkenceyle gözaltına alınan 42 kişinin yargılanmaya başlayacağı dava için dayanışma çağrısında bulundu ve  herkesi duruşmayı takip etmeye davet etti. 

İlk duruşması 11 Mayıs Perşembe günü saat 10:00’da Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde (Sıhhıye Ana Binası) görülecek.

Ne olmuştu? 

5 Temmuz’da yürüyüşten 1,5 saat önce polis Kuğulu Park’ın çevresini ablukaya almaya başladı ve basını alandan çıkarmaya çalıştı. Henüz yürüyüş başlamadan ilk gözaltılar gerçekleşti. Yürüyüşün başlamasıyla polis şiddeti de katlanarak arttı. Avukatların da aralarında olduğu onlarca kişi darp edildi. Yakın mesafeden biber gazı kullanıldı.

Ayrıca Onur Ayı öncesinden başlayan ve haftalar boyunca süren hedef göstermeler karşılığını buldu. Yürüyüşü takip eden saldırgan gruplar, Tunalı'nın farklı yerlerinde LGBTİ+'ları darp etmeye çalıştı. 

İşkence ile gözaltına alınan 42 kişi, Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'deki ifadelerinden sonra Ankara'nın apayrı yerlerindeki hastanelerinde sağlık muayenesinden geçirildi. Gözaltıların serbest kalması sabah saatlerine kadar sürdü.