3. Eskişehir Onur Yürüyüşü davası 1 Mart’a ertelendi

Geçtiğimiz yıl Valiliğin hukuksuz yasağı sebebiyle 3. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 18 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. 

Eskişehir’de Temmuz 2023’de yapılan “3. Eskişehir Onur Yürüyüşü”ne polis müdahalesiyle gözaltına alınıp haklarında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa muhalefet” suçlamasıyla dava açılan 18 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün (14 Şubat) Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmayı izlemek için aralarında sivil toplum örgütü temsilcileri ve hak savunucularının da bulunduğu çok sayıda kişi adliyeye geldi. 

Herhangi bir yazılı karar olmamasına rağmen mahkeme görevlisi tarafından basın mensupları ve gözlemcilerin duruşma salonuna alınmayacağı bildirildi. Ancak, avukatlar dosyaya dair gizlilik kararı olmadığını ifade ederek, tutuma tepki gösterdi. Avukatların mahkeme hakimi ile görüşmesinin ardından salona sadece 10 kişilik bir izleyici alındı.

“Valiliğin yasaklama kararı hukuka aykırı”

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, hazır bulunanların savunmalarına geçildi. Savunmalar yapan isimler, Anayasal haklarını kullanmak için olay yerinde olduklarını ancak, henüz açıklama yapılmadan polislerin ilk ihtarda müdahale ettiğini ve gözaltına alındıklarını söyledi.

Duruşmada hazır bulunan sanıkların savunmaları tamamlandı. Avukat Hasan Çayır, Onur Yürüyüşleri’nin ilk kez 1969 yılında ABD’de, 1993 yılından sonra da Türkiye’de yapıldığını ancak 2015 sonrasında iktidarın politik baskılarıyla engellenmeye başlandığını ifade etti.

Avukat Esra Başbakkal ise valiliğin yasaklama kararının kendi başına hukuken bir yasaklama kararı olmadığını, hak ve özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelen karar olduğu için hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Diğer müdafi avukatları da beyanlarında müvekkillerinin anayasal haklarını kullanmasının engellendiğini belirterek, derhal beraat kararı verilmesi talebinde bulundu.

Duruşma sonunda iddia makamı, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak, olay gününe dair görüntülerin istenilmesini talep etti. Duruşma, iddia makamının talebinin kabulüyle birlikte savunması alınmayan üç kişinin savunmalarının alınması için 1 Mart 2024 gününe ertelendi.