#AnkaraOnurYürüyüşü davası ertelendi

Geçen yıl düzenlenen 2.Ankara Onur Yürüyüşü’nde işkenceyle gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Ankara Adliyesi’nde görüldü.  Dava, 22 Haziran 2023 saat 10.00'a ertelendi.

Duruşmada, Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, KaosGL Derneği, ÜniKuir Derneği, SPoD ve 17 Mayıs Derneği’nden avukatlar ve Ankara Barosu’nun yanı sıra LGBTİ+ aktivistler, hak örgütleri ve büyükelçilik temsilcileri de yer aldı. 

Görevli olmadığı halde duruşma salonuna giren polisler, avukatların itirazı üzerine salondan çıktı. 

Ankara Onur Yürüyüşünde gözaltına alınan 42 kişinin kimlik tespitinin ardından savunmalarına geçildi. Aktivistler, anayasal haklarını kullanmalarına rağmen herhangi bir uyarıda bulunmaksızın polis tarafından işkenceye maruz kaldıklarını beyan ederek, saatlerce ters kelepçeli halde hem gözaltı aracında hem de hastanede bekletildiklerini, ifadeleri alınırken ise avukatlarının beyanının alınmadığını belirtti. Aktivistler, eylem alanında ellerinde sopalarla bulunan islamcı faşist çetelerin sözlü ve fiziki saldırılarına da maruz kaldıklarını ve polisin bu çetelere karşı herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyledi. Aktivistler savunmalarını verirken, Savcı avukatlara cihatçı çetelerin kim olduğunu, görüntülerinin olup olmadığını sordu. Avukatlarsa internette “5 Temmuz Kuğulu Park” şeklinde arama yaparak bulabileceklerini belirtti.

Duruşma 22 Haziran 2023 saat 10.00’a ertelendi. Yürüyüşe katıldığı için yargılanan aktivistlerin sadece yarısının savunması tamamlandı.