Avustralya, interseks çocuklar için geri dönüşü olmayan tıbbi prosedürleri yasaklayacak

ACT (Avustralya Başkent Bölgesi ) Hükümeti, interseksleri rızaları olmadan tıbbi işlemlere tabi tutulmaktan koruyan yasayı oybirliğiyle kabul etti.

Aktivistlerin ve kuruluşların on yıllardır sürdürdüğü savunuculuk faaliyetlerinin ardından, ülkenin başkentinde interseksler için bedensel özerklik sistemleri getirecek olan 2023 Cinsiyet Özellikleri (Kısıtlı Tıbbi Tedavi) Yasa Tasarısı, dönüm noktası niteliğindeki oylamayla kabul edildi. Bu, Avustralya'da türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

Savunuculuk örgütü A Gender Agenda'nın (AGA) İcra Direktörü Vik Fraser, kararın ve bu tür sistemlerin önemini tartışıyor; insan haklarını ve bireyselliği nasıl desteklediklerini vurguluyor.

AGA'dan yapılan açıklamada, "Doğuştan farklı cinsiyet özellikleriyle doğan çocuklar, kendi bedenleri hakkında bireysel değerlere dayalı ve insan haklarına uygun olarak kendi kararlarını verebilmelidir" denildi.

Mevzuat, intersekslerin kişisel özgürlüklerini korumak için iki yönlü bir yaklaşım benimsiyor. İlk olarak, açık "kişisel rıza, acil durumlar veya bağımsız bir değerlendirme kurulu tarafından yetki verildiği durumlar" dışında, intersekslerin "cinsiyet özelliklerini değiştirmeyi" amaçlayan tıbbi prosedürlere kısıtlamalar getiriyor. İkinci olarak, yasa tasarısında interseks çocuklar ve rıza ehliyeti olmayan kişiler için, “tıbbi prosedürleri denetlemekten sorumlu ve tıp, insan hakları, etik ve psikososyal destek alanında çalışan uzmanlardan oluşan bağımsız bir değerlendirme kurulu” oluşturulması yer alıyor. 

Bu mevzuat, intersekslerin özerkliklerini ellerinden alan ve kalıcı fiziksel ve psikolojik etkilere yol açabilen, bilgisiz, etik açıdan şüpheli ve kategorik olarak gereksiz bir dizi ameliyatın süregelen uygulamasına karşı koymaya çalışacak.