Bülbülderesi Caddesi’nde bekçilerden transfobik işkence ve kötü muamele

Dün gece Ankara Bülbülderesi Caddesi’nde trans kadın İrem, transfobik işkence ve kötü muamele ile çok sayıda polis ve bekçi tarafından ters kelepçeyle yerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Trans kadın İrem, dün gece (11 Ağustos) saat on iki sularında Bülbülderesi Caddesi’nde oturmuş beklerken, bekçiler tarafından yüzüne biber gazı doğrultularak tehdit edildi.

Gece meydana gelen olayı, Pembe Hayat Derneği'nin avukatı Evrim Demirtaş takip ederken, İrem'in avukatı Elif Burcu Akman, yaşanan transfobik saldırıyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

“Makul şüphe yok, ben ne zaman kimlik istersem o zaman verecek”

İrem, maruz bırakıldığı transfobik saldırı sırasında avukatını arayarak hukuki destek talep etti. İrem’in avukatı Elif Burcu Akman olayın detaylarını şöyle aktarıyor:

“İrem’in yanına gittiğimde yaklaşık 15 adet bekçi, 20 adet polis memuru ve çok sayıda ekip aracı vardı. Ben gittiğimde sorunun ne olduğunu sordum, bekçi bana ‘müvekkilimin kendilerine küfür ettiğini zorluk çıkardığını’ beyan etti. Bunun üzerine İrem, 10 dakika aralıklarla kendisinden 4 kez kimlik istenerek 4 kez GBT uygulamasına maruz bırakıldığını, etrafta bir sürü insan varken kendisinin özellikle seçildiğini, bu ayrımcılıktan dolayı rahatsız olduğunu ifade etti. Bunun üzerine polislere müvekkilin kimliğinin istenerek GBT sorgusu yapılması için hangi makul şüpheye dayandıklarını sorduğumda bekçi ‘makul şüphe yok ben ne zaman kimlik istersem o zaman verecek’ dedi.”



Bunların avukatından ne bekliyorsun avukatları da kendileri gibi”

Şikayetçi olmak için karakola gidecekleri esnada bekçilerin birden İrem’in üzerine saldırdığını ve gözaltına almaya çalıştığını beyan eden avukat Akman, “Polisler izlerken gözaltı işlemini tamamı bekçilerden oluşan bir ekip gerçekleştirdi. İrem’i yerlerde sürükleyip yere yatırıp üzerine çıkıp ters kelepçelediler. Arbede esnasında İrem’e yönelik ‘ben en azından g.t.mü siktirmiyorum’ dediler, bana yönelik olarak da ‘bunların avukatından ne bekliyorsun avukatları da kendileri gibi’ dediler” dedi.

Polisin ve bekçilerin gözaltına alırken uyguladığı transfobi ve şiddeti videoya çekmek isteyen avukat Akman, fiili ve fiziki müdahale ile çekim yapmasının engellenmeye çalışıldığını da ekledi. 



“Polisler muayene esnasında İrem’in darp raporuna müdahele etti”

İrem’i, işkenceyle ekip aracına bindirdiklerini belirten avukat Akman, “İrem’in ayağında dikişi gerektirebilecek ölçüde ciddi yaralanma olmasına rağmen saat 5’e kadar kasıtlı bir şekilde ifadesi alınmadı. İrem ayağı sargılı, ağrıdan kıvranırken önce müşteki bekçilerin ifadesi alındı. İrem’in darpları darp raporuna geçirilmedi çünkü hastanede doktor muayenesinde polisler de muayene esnasında içeri girerek rapora müdahale etti” dedi. 

Avukat Akman, olayda polis ve bekçilerin önce İrem'e karşı darp iddiasıyla rapor aldıklarını, ancak daha sonra yaptıkları suçlamaların asılsız olduğunu anlayarak durumun hukuka uygun olmadığını anladıklarını söyledi. Bunun üzerine bekçi polisler İrem'in gözaltına alınma gerekçesini "İrem'in cumhurbaşkanına hakaret ettiği" şeklinde değiştirdi.

Avukat Akman, İrem’in hem cumhurbaşkanına hakaret suçundan hem de görevi yaptırmamak için direnme suçundan cezai işlem gördüğünü de ekledi.