Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği: "Dr. Zeki Bayraktar’ın Transfobik İddialarını Kınıyoruz"

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, trans ergenlere hormon replasman terapisi uygulamasını çarpıtarak hekimleri hedef gösteren ürolog Zeki Bayraktar’ın Yeni Şafak ve Aydınlık’ta yayınlanan metnine karşı basın açıklaması yaptı. 

Ürolog Zeki Bayraktar'a ait ve metin boyunca nefret içeren ifadelerin hem bilime hem de gerçeklere aykırı olduğunu belirten Dernek, “Özellikle de ‘ülkemizde cinsiyet değiştirme ameliyatlarını 18 yaşından önce başlatan merkezler olduğu’ iddiası bütünüyle gerçek dışıdır” dedi. Açıklamada, Türkiye’de cinsiyet hoşnutsuzluğu/uyuşmazlığı olan gençleri izleyen, sorunlarına eğilen ve tedavi veren hiçbir merkezin 18 yaş öncesi ya da uluslararası kılavuzların önerilerinin dışında herhangi bir ameliyat yapılmasını desteklemediği de belirtildi.

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, hedef gösterilen hekimlerin yanında olduğunu belirterek, ürolog Zeki Bayraktar'ı ve transfobi üreten Yeni Şafak ve Aydınlık gazetelerini kınadı:

“Tek gayesi yaşama değer vererek, sağlığı önemseyerek korumaya çalışmak olan, tüm gençleri eşit görerek, cinsiyet kimliği ile ilgili geçici ya da uzun süreli sorunları olan gençleri yok saymadan, onların acılarını görmezden gelmeden çözüm üretmeye çalışan İstanbul Üniversitesi'nin son derece değerli öğretim üyesi hekimlerini hedefe koyan; gençleri ve acılarını yok sayan, görmezden gelen, başta Dr. Zeki Bayraktar'ı ve buna alet olan Yeni Şafak ve Aydınlık gazetelerini kınıyoruz.”