Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü sahiplerini buldu

Pembe Hayat’ın her yıl nefret suçları ile mücadele eden hak savunucularına verdiği “Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü”, dernek ofisinde düzenlenen resepsiyonla Trans aktivist Destina ve Avukat Evrim Demirtaş’a verildi.

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma günü kapsamında dernek ofisinde düzenlediği resepsiyonla “Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü”nü sahiplerine takdim etti. 


Her yıl nefretle ve nefret suçuyla mücadele eden bir aktiviste verilen Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü, bu yıl da mücadelesiyle tüm aktivistleri güçlendiren iki isme verildi. Destina ve Evrim Demirtaş bu yıl verilen Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü’nün sahibi oldu. 


Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü’nü alan Evrim Demirtaş, transların yaşamının ayrımcılık ve dışlanma, yaftalanma nedeniyle daha zor olduğunu, trans bir avukat olarak bu ödülü erken yaşta almanın gururunu hissettiğini belirtti. 

Destina ise ödülünü alırken çok duygulandığını, her zaman "iyi bir trans" olmaya çalıştığını, örnek olabildiyse, çok mutlu olduğunu söyledi.

Resepsiyon ve Dilek İnce Ödül Töreni’ne milletvekili Özgül Saki katıldı. Saki, patriyarkal kapitalizmle mücadelede trans hareketinin mücadelesi ile dayanışmanın önemine değinerek; mecliste transların sözünü taşıyabilmek için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Translar başta olmak üzere, LGBTİ+’ların haklara erişimi ve eşit yurttaşlık taleplerini engelleyen en büyük sorunlardan biri olan nefret ve nefret suçları, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin mücadele ettiği ve toplumun değişimine katkı sağlamak adına çaba harcadığı bir alan olarak önemini koruyor.
 

Dilek İnce Kimdir?

Translara yönelik örgütlü nefretin ve yok saymanın toplumsal bir linçe dönüştüğü 2006 Eryaman Olayları’nın kilit isimlerinden biri olan ve sonrasında açılan davanın hem tanığı hem de şikayetçisi trans aktivist. Yaşadığı süre boyunca transların varoluş mücadelesinde ön saflarda ve Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin kuruluş sürecinde de yerini almış olan Dilek İnce, bir nefret saldırısı sonucu öldürüldü. 2008 yılının 10 Kasım akşamı İskitler’de aracının içerisindeyken pompalı tüfekle açılan bir ateş sonucu başından vurularak öldürülen Dilek İnce; ölümünün ardından nefretle mücadelenin simge ismi haline gelmişti. Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, hem trans mahpuslara ve ihtiyaç sahibi translara ulaşan Dilek İnce Giysi Bankası ile hem de 20 Kasımlarda verilen Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü ile Dilek İnce’nin adını ve mücadelesini her yerde yaşatmaya devam ediyor.