Dünya Atletizm Birliği trans kadın sporcuları yasaklıyor

Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) Başkanı Sebastian Coe, 23 Mart Perşembe günü yaptığı açıklamada "trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışmaması gerektiğini" söyleyerek, yasaklanma kararının ‘kadın kategorisini korumaya yönelik kapsamlı ihtiyaca' dayandığını belirtti.

Coe, Monako'da düzenlediği basın toplantısında, ergenlik döneminden sonra uyum sürecine başlayan trans kadınların 31 Mart Trans Görünürlük Günü'nden itibaren "kadın kategorilerindeki yarışmalara katılmalarına izin verilmeyeceğini" belirtti.

Mevcut kurallar, testosteron seviyelerinin “yeterince” baskılanması halinde trans kadınların yarışmasına izin veriyor.

Trans kadınların kapsam dışı bırakılması kararı, 40 üye federasyon, sporcu ve trans örgütlerinin katıldığı bir istişarenin ardından alındı. 

Coe kararın nasıl alındığını şöyle açıkladı: "Görüşlerine başvurulanların çoğunluğu trans sporcuların kadın kategorisinde yarışmaması gerektiğini belirtti. Birçoğu trans kadınların biyolojik kadınlara göre avantajlı olmadıklarına dair yeterli kanıt bulunmadığına inanıyor ve kadın kategorisine dahil edilme seçeneğini değerlendirmeye istekli olmadan önce herhangi bir fiziksel avantajın iyileştirildiğine dair daha fazla kanıt istiyor."

Dünya Atletizm Birliği, trans uygunluk yönergelerine ilişkin daha fazla araştırma yapmak amacıyla, "atletizmde yarışmaya ilişkin görüşlerini almak için özellikle trans sporculara danışmayı" ve ek araştırmaları "gözden geçirmeyi ve belki de görevlendirmeyi" hedefleyen bir çalışma grubu kuracağını da sözlerine ekledi.