Eryaman-Esat Davası’nda savcı yeniden değişti, duruşma 29 Eylül’e ertelendi

29 Eylül 2023, saat 14.00’e ertelenen Esat-Eryaman dosyasında savcı yeniden değişti. 

Esas hakkında mütala vermek için savcı mahkemeden süre talep etti. Mağdur avukatları, beyanlarını tekrar ederek, bu dosyanın 17 yıldır devam ettiğini, tüm deliller incelendiğinde insanlığa karşı suç ve nefret suçunun sabit olduğunun altını çizdiler. Mahkeme küçük salonda görüldü. Mağdur müdafileri, 29 Eylül saat 14.00’te görülecek duruşma için büyük salon talep ettiler. 

Duruşmada Av. Senem Doğanoğlu, “Sayın Savcı bu dava on yedi yıldır süren bir dava. Bu dosyada sadece Esat’ta gerçekleşen olaylar yargılanıyor, ancak bu dosyanın bir geçmişi var. Trans kadınları Ankara ilinden kovan ve bu sırada yağma suçunu işleyen bir çete yargılanıyor burada. Dosya üç olayla sınırlı kalsa da translara yönelik bir nefret saikinden bahsetmek gerekiyor. Dosyayı bu şekilde değerlendirmenizi talep ederiz” dedi. deliller yönünden öncesinde sundukları beyanlarının olduğunu ve deliller incelendiğinde suçun sabit olduğunun görüldüğünü tekrar ederek; dosyanın hikayesinin olduğunu, mütalaada bu hikayenin çok önemli olacağının altını çizdi. 

Avukat Doğanoğlu’nun ardından söz alan Avukat Evrim Demirtaş, “Bu dava mağdurlar trans kadın olduğu için bu kadar uzadı. On yedi seneden bahsediyoruz. Bizler Meclis’te nefret suçlarının tanınması için mücadelemizi sürdürüyoruz, ancak bir suç konu olduğunda nefret saikinin görünür kılınması için mahkemelerden talep ediyoruz. İnsanlığa karşı işlenen suç ve nefret saikinin kararda belirtilmesini önemsiyoruz. Bu mahkemeye çok büyük görev düşüyor” dedi. Suçun neden insanlığa karşı suç ve nefret suçu olduğunu mahkemeye beyan ederken, mağdurlar trans olmamış olsaydı bu yargılamanın bu kadar uzun sürmeyeceğini söyledi. 

Duruşmayı Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, Kaos GL Derneği, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği - Galader, Danimarka Büyükelçiliği, Büyük Britanya Büyükelçiliği, Kanada Büyükelçiliği, AB Türkiye Delegasyonu, Yeşil Sol Parti Milletvekili Özgül Saki ve trans aktivistler duruşmada hazır bulunarak izlediler. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve LGBTİ+ Hakları Merkezi’nin katılma talepleri reddedildi.