Bugün (18 Mayıs), Garanti BBVA Müşteri Hizmetleri telefon hattını arayan trans kadın J.K., bankanın müşteri temsilcileri tarafından transfobik ayrımcılığa maruz kaldı. J.K.'nın banka ile ilgili bir işlem hakkında bilgi almak amacıyla yaptığı görüşme, transfobik söylem ve tutumlarla gölgelendi.
J.K., müşteri hizmetleriyle yaptığı görüşme sürecinde üç farklı müşteri temsilcisiyle konuştuğunu ve uyarılarına rağmen temsilcilerin ısrarla "J. Bey" diye hitap ettiklerini belirtti. Trans kadın, temsilcilere "trans olduğunu ve kendisine 'hanım' diye hitap edilmesini" talep etmesine rağmen, temsilcilerin "kimlik bilgilerinde erkek yazdığı için 'bey' demek zorunda olduklarını" iddia ettiklerini söyledi.
“Müşteri temsilcisi ısrarla transfobik söylemini sürdürdü”
Üçüncü müşteri temsilcisiyle yaptığı görüşmede J.K., "yapılanların transfobik bir ayrımcılık olduğu ve müşterilere cinsiyet atamamaları gerektiği" konusunda uyarıda bulunmasına rağmen, temsilcinin transfobik söylemini sürdürdüğünü aktardı.
J.K., "transfobik olmayan bir müşteri temsilcisiyle görüşmek istediğini ve işlemine bu şekilde devam etmek istemediğini" dile getirdi. Ancak J.K.’nın hizmete erişimi engellendi ve temsilci kendisiyle görüşmeye mecbur bıraktı. Görüşme esnasında ısrarla kimliğinde hala erkek olarak kaydedildiği vurgulanan J.K., "Şikayetçi olmak istediğimi söyledim ve ilgili birime yönlendirilmesini talep ettim. Ancak ana menüye aktarıldım. Daha sonra şikayet birimine bağlanarak durumu detaylı bir şekilde anlattım. O da yazılı bir bildirim yapmam gerektiğini belirtti. Bankacılık işlemiyle ilgili taleplerim konusunda yardım istememe rağmen artık bana yardımcı olunmasını talep ettim. İlgili bilgileri aldıktan sonra görüşmeyi sonlandırdım ve şikayetimi yazılı olarak ilettim" şeklinde konuştu.
J.K.'nın yaşadığı deneyim, transların karşılaşabileceği birçok zorluğu ve ayrımcılığı gözler önüne seriyor. İsim değişikliği yapmış olmasına rağmen kimlik bilgilerinde cinsiyet hanesinin değişmemesi, transların günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri hukuksal, sosyal ve duygusal zorlukları bir kez daha ortaya koymaktadır.