Hacettepe Üniversitesi tarafından kapatılan Queer Deer: “Lubunyalarla başa çıkamazsınız!”

Hacettepe Üniversitesi'nde faaliyet gösteren LGBTİ+ topluluğu Queer Deer, onuncu yılında “etkinlik sayısının yeterli olmadığı” gerekçesiyle kapatıldı.

Topluluk, yıllardır kampüslerde LGBTİ+ öğrencilerin haklarını savunuyor ve ayrımcılığa karşı mücadele veriyordu. Ancak üniversitenin Etkinlik Komisyonu, topluluğun düzenlediği etkinlik sayısının yeterli olmadığını gerekçe göstererek Queer Deer'i kapattı.

Topluluğun başkanı Melis, kararı "uzaktan eğitim sebebiyle etkinliklerimizi çevrimiçi düzenledik, ancak okuldan izin almak için çaba sarf ettik, bize aktif olmayan bir topluluk gibi davranıldı" diyerek eleştiriyor. Queer Deer, Etkinlik Komisyonu'nun kararına dayanak olarak, toplulukların yıl içinde en az iki etkinlik düzenlemesi gerektiğini belirten yönergeyi kullanarak kapatma kararı aldığını belirtiyor. Melis, bu kuralın yıllardır uygulanmadığını ve özellikle pandemi ve deprem gibi olağanüstü koşullar altında etkinliklerin düzenlenmesinin zor olduğunu vurguluyor. Ayrıca, diğer toplulukların aynı kurallara tabi olmasına rağmen sadece Queer Deer'in kapatıldığını belirtiyor.

Hacettepe Üniversitesi'nde 150'den fazla öğrenci topluluğu bulunuyor ancak etkinliklerin düzenlenmesi için yer bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Queer Deer'in başkanı Melis, Etkinlik Komisyonu'nun, başvurularını görmezden gelerek topluluğu kapatma kararını eleştiriyor.

“Lubunyalarla başa çıkamazsınız!”

Kapatılma kararının ardından Queer Deer sosyal medya hesabından açıklama yaparaktüm zeminlerde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi:
 

Uydurma sebeplerle Hacettepe Rektörlüğü tarafından on yıllık topluluğumuzun kapatıldığını bugün öğrendik. Biz Hacettepeli lubunyalar olarak tüm zeminlerde mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm demokratik kamuoyunu bu süreçte bizi yalnız bırakmamaya, mücadelemize omuz vermeye çağırıyoruz…”

Açıklamada ayrıca, lubunya örgütlenmelerine yönelik nefret politikalarının, yakın zamanda gerçekleşen Büyük Aile Buluşması ile katlanarak arttığını; LGBTİ+’ların yaşam mücadelesinin ve görünürlüğünün bir kez daha tehdit edildiğini vurgulayan Queer Deer, “Hükümetin ve Hacettepe Üniversitesinin nefret politikalarına karşı mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.