Hâlâ Tanığız Platformu, “Pınar Selek davası rakamlarla acıtan bir mücadeledir”

Sosyolog Pınar Selek'e Mısır Çarşısı davasında verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasına karşı açıklama yapan Hâlâ Tanığız Platformu, "Pınar Selek’in beraatine dokunamazsınız" dedi.

Hâlâ Tanığız Platformu, 1998'de Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, hakkında verilen beraat kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulan sosyolog Pınar Selek'e destek açıklamasında bulundu.

Pınar Selek aynı davadan 4 kez beraat etti, dava son beraat kararının ardından 8 yıldır bekletiliyordu. 31 Mart için duruşma tarihi verildi. Selek hakkında tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarıldı. Süreci takip eden Hala Tanığız Platformu herkesi dayanışmaya çağırarak, “Adalet zeminini bu simge davada bir kez daha el ele kuralım. Bu beraat, bu umut bizim” dedi. 

Hâlâ Tanığız Platformu’nun, "Beraatimize sahip çıkalım!" başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Beraatimize sahip çıkalım! Adalet zeminini birlikte örelim!

Kayıpların üzerine insan onuruna yaraşır ölüm ve hayatı yeniden inşa etmeye söz verdiğimiz dayanışma günlerindeyiz. Öfkeyi daha başka türlü bir hayata dönüştürme çabasında. Ve elbette inatla adalet zeminini inşaya koyulma azminde.

Pınar Selek davası rakamlarla acıtan bir mücadeledir. Dile kolay yaşama zor bir komplodur. Yirmi beş yıl, dört beraat ve her seferinde yeniden bozma üzerine kurulu bir işkence. Gaz kaçağından kaynaklı olduğu bilimsel raporlarla sabit patlamayı olmayan bombaya dönüştüren, arkaik dönemden kalmış avukatsız ifade tutanakları ve sahte delillerle örülü, her yalanı özenle çürütülmüş organize kötülüktür. Hortlatılmaya çalışılan 90'lı yılların simgesi ve dolayısıyla en temel adalet mücadelelerimizdendir.

Bu kabusun son durağında beraatimize bir kez daha sahip çıkıyoruz.

Gelin, 31 Mart Cuma saat 10:00'da İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde buluşalım. Adalet zeminini bu simge davada bir kez daha el ele kuralım. Bu beraat, bu umut bizim.

Hala Tanığız Platformu


“İşin tuhafı beraat edeceği bir suç da yok”

31 Mart’ta yeniden başlayacak dava öncesinde Yönetmen Fatih Pınar, Hâlâ Tanığız Platformu’ndan şair, yazar Karin Karakaşlı ile davayı konuştu: 

25 yıl diyoruz, dört beraat diyoruz. İşin tuhafı beraat edeceği bir suç da yok. Olmayan suçtan beraat ediyor, savcı temyiz ediyor, beraat ediyor, savcı temyiz ediyor. Ve bu bir işkence olarak 25 yılımıza mal oluyor. Biz hâlâ o mahkemelerdeyiz ve hâlâ yepyeni insanlara bunu anlatmaya çalışıyoruz.”

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Dava, 31 Mart Cuma saat 10:00'da İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.