İstanbul ve İzmir’deki Newroz’da LGBTİ+’lara saldırı: "Sizi burada istemiyoruz!"

İstanbul ve İzmir’de yapılan Newroz kutlamalarına LGBTİ+ bayraklarıyla katılmak isteyen lubunyalar, alanda bulunan bazı gruplar tarafından saldırıya uğradı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve İstanbul Trans Pride Onur Haftası komiteleri dün (17 Mart) İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sırasında sözlü ve fiziksel saldırıyla karşılaştı.

Newroz alanına gireli birkaç dakika olan LGBTİ+’lar,  “Sizi burada istemiyoruz, siz bizim yüz karamızsınız” gibi nefret cümleleriyle karşılaştı. Daha sonra grubun içerisinde bulunan bir kişinin, lubunyaların ellerindeki bayraklardan birini almasıyla, kitlenin geri kalanı LGBTİ+’lara fiziksel saldırılara başladı.

Lubunyalar alandan güvenli koridorla çıkabildi

Lubunyalar nefret saldırıları çemberinin arasında kaldığı anlarda, DEM Parti Milletvekilleri Özgül Saki, Oya Ersoy ve Önceki dönem HDP Milletvekili Musa Piroğlu da onlara eşlik edip dayanışma gösteren kişiler arasındaydı. Vekiller uzun süre Tertip Komitesine ulaşmaya çalışıp güvenlik talep etti; fakat güvenlik ekiplerine uzun süre ulaşılamadı. Uzun saatler çıkış kapısının arasında sıkışıp kalan lubunyalar, sonrasında Özgül Saki, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, feministler ve bazı sosyalistler eşliğinde alandan güvenli koridor oluşturularak çıkarıldı.

Dün yaşanan saldırının ardından İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve 10. İstanbul Trans Onur Haftası açıklama yaptı:

“Alanın özneleriyiz, Kürt’üz, lubunyayız ve buradayız. Alanın özneleri olarak alandan çıkarıldık. Bizi alandan çıkarmaya ve linç etmeye çalışanlara rağmen tüm alanlarımızı savunacağız!”