İzmir Barosu önünde LGBTİ+ aktivistlere ve avukatlara polis saldırısı

İzmir’de bugün (2 Haziran) yapılması planlanan 2. Ege Onur Pikniği’nin tehditler nedeniyle ertelenmesi üzerine, İzmir Barosu önünde açıklama yapmak isteyen LGBTİ+ aktivistleri ve avukatlara polis saldırdı. 

İzmir'de bugün gerçekleştirilmesi planlanan 2. Ege Onur Pikniği öncesi, LGBTİ+ aktivistleri ve destekçileri çeşitli tehditlere maruz kaldı. Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Büyük Birlik Partisi (BBP), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Yeniden Refah Partisi gibi gruplar, etkinliğin gerçekleşmesini engellemek amacıyla açık tehditlerde bulundu.

Bu tehditlere karşı önlem almak ve güvenliği sağlamak amacıyla İzmir Barosu, kriz masası oluşturarak Emniyet Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile görüşmeler yaptı. Ancak, Emniyet Müdürlüğü ve Özgür Gençlik Birliği (ÖGB), LGBTİ+ öğrencilerin güvenliğini sağlamayacaklarını bildirdi. Bu gelişme üzerine 2. Ege Onur Pikniği ertelendi.

Etkinliğin iptal edilmesi kararının duyurulması üzerine, saat 13:00'te İzmir Barosu önünde basın açıklaması yapmak amacıyla toplanan Ege Üniversiteli LGBTİ+ aktivistlerine polis müdahale etti. Polis, öğrencilere "2-3 kişi olacaksınız, daha fazlasını burada görmek istemiyoruz" diyerek saldırdı ve biber gazı kullandı. Baro avukatları da saldırıya maruz kaldı. Ancak, polis saldırısına rağmen Ege Üniversiteli LGBTİ+ aktivistleri, İzmir Barosu önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi. Aktivistler, haklarını savunmaya devam edeceklerini ve nefrete karşı direnişlerini sürdüreceklerini vurguladı. Açıklamaya HDP İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan da destek verdi.

“Avrupa Birliği üniversitelerde LGBT propagandası yapıyor”

2. Ege Onur Pikniği etkinliği öncesinde, sosyal medyada yapılan hedef göstermelerin yanı sıra, Ege Üniversitesi önünde bir grup TGB üyesi, LGBTİ+’ları suçlayan bir açıklama yaptı. Ayrıca, TGB Genel Sekreteri Samet Kunt, etkinliği düzenleyen öğrencilerin, ÜniKuir Derneği tarafından “fonlandığını” söyledi ve “Avrupa Birliği üniversitelerde LGBT propagandası yapıyor” iddiasında bulundu.

İzmir Barosu, Ege Üniversiteli LGBTİ+ öğrencilere yönelik nefret söylemlerini kınayan bir açıklama yayınladı ve etkinliğin güvenliğinin sağlanması için girişimlerde bulundu. Baro ayrıca, olası hak ihlallerini önlemek amacıyla kriz masası oluşturduğunu duyurdu.

İzmir Barosu Açıklaması:

Ege Üniversiteli LGBTİQ+lar Yalnız Değildir

Ege Üniversitesi öğrencileri,  Onur Haftası kapsamında 02.06.2023 tarihinde saat 12.00'de üniversite kampüsünde yapmayı planladıkları ve Ege Üniversiteli LGBTİQ+ların bir araya geleceği "Onur Pikniği" nedeniyle hedef haline getirilirken, etkinlik de engellenmeye çalışılmaktadır. Konuyla ilgili Baro Başkanımızca Emniyet Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile gerekli görüşmeler yapılmış, pikniğin yapılmasının sağlanması için gerekli önlemlerin alınması talep edilmiştir.

Öte yandan 02.06.2023 tarihinde (yarın) yapılacak olası hukuka aykırı müdahaleleri  ve yaşanması muhtemel hak ihlallerini önlemek için kriz masası oluşturulmuştur.

Kriz masasında görev almak isteyen meslektaşların  Baromuz Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek'e isimlerini bildirmelerini rica ederiz.