Japonya mahkemesi bir trans erkeğin ameliyata gerek kalmadan yasal tanınma talebini onayladı

Mahkeme, Tacaquito Usui'nin aldığı hormon replasman terapisinin onu cinsiyet kimliğinin yasal onayına uygun hale getirdiğini tespit etti.

Batı Japonya'daki bir mahkeme Çarşamba günü, bir trans erkeğin kısırlaştırma ameliyatı olmadan resmi kayıtlarda cinsiyetinin değiştirilmesi yönündeki talebini onayladı. Bu, ülkenin yüksek mahkemesinin bu tür kayıt değişiklikleri için ameliyat şartını reddetmesinden bu yana bilinen ilk karar oldu.

Okayama Aile Mahkemesi Tsuyama Şubesi, 50 yaşındaki Tacaquito Usui'nin aile kütüğünde kendisi için listelenen cinsiyet kimliği ibaresinin erkek olarak güncellenebileceğini söyledi. Usui'nin resmi olarak tanınmak için yaptığı ilk başvuru beş yıl önce reddedilmişti.

Usui, kararın açıklanmasının ardından televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında "Sanki yeni hayatımın başlangıç çizgisinde duruyorum. Çok heyecanlıyım" dedi.

Japonya Yüksek Mahkemesi ekim ayında, cinsiyet değişikliklerinin yasal olarak tanınması için üreme organlarının çıkarılmasını ön koşul haline getiren 20 yıllık yasa hükmünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Ancak karar yalnızca kısırlaştırma hükmüne uygulandı ve diğer prosedürlerin gerekli kılınmasının anayasaya uygunluğuna değinmedi.

Okayama mahkemesi, Usui'nin aldığı hormon terapisinin onu cinsiyet ibaresi onayına uygun hale getirdiğini tespit etti. Usui, Japonya'daki yasanın kamuoyunun farkındalığından daha hızlı gelişebileceğini düşündüğünü söyleyerek bu tanınmayı memnuniyetle karşıladı.