“Mücadelemiz, kimseyi geride  bırakmadan, dayanışmayla büyümeye devam ediyor”

17 Mayıs Derneği, Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günde basın açıklaması yaptı: “Mücadelemiz, kimseyi geride  bırakmadan, dayanışmayla büyümeye devam ediyor”

17 Mayıs Derneği, Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günde, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. 

Açıklamayı 17 Mayıs Derneği’nden Belgin Günay okudu. Günay’ın ardından İnsan Hakları Derneği’nden Sevinç Koçak, LGBTİ+’lara yönelik artan nefretle mücadelenin önemine dikkat çekti ve LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan milletvekillerinin Meclis’e girmesine dikkat çekti.

Açıklamasının tamamı:

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün Kutlu Olsun!

LGBTİ+’ların varoluş mücadelesinde ısrarın simgesi olan 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün hepimize kutlu olsun. Varoluşumuza dönük nefretin ve ayrımcılığın gerekçesi haline getirilen “hastalık” söyleminin Dünya Sağlık Örgütü tarafından terk edildiği 1990’dan bu güne LGBTİ+’lar dünyanın her yerinde varoluşlarını kutlamaya devam ediyor. LGBTİ+’lar kendilerine dönük nefret politikalarına karşı yaşamın her alanında var olmakta ısrar ediyor.

17 Mayıs’ın 34. yılına; LGBTİ+ karşıtı propagandanın bizzat devletin en üst kademesinde görevli kişiler eliyle “seçim vaadine” dönüştürüldüğü; nefret propagandasıyla LGBTİ+ örgütlerine savaş açan fobik zihniyetin 14 Mayıs seçimleri sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde “temsil” edildiği bir atmosferde giriyoruz.

Natrans, heteroseksist ana akım eril siyasetin LGBTİ+ olmayı bir utanç kaynağı olarak gören muhafazakar politikalarıyla gündelik hayatları ayrımcılık ve nefretle kuşatılan LGBTİ+’lar; aynı siyasi aklın geniş kitleleri yoksullaştıran “heterodoks” ekonomi politikalarından da payına düşeni fazlasıyla alıyor. Türkiye’nin ikinci yüzyılına dönük çeşitli projeksiyonların tartışıldığı bu dönemde bizlerin payına ise ayrımcılık ve yoksulluk düşüyor.

Ayrımcılığın hedefine oturtuldukça yoksullaşan; yoksullaştıkça ayrımcılığa daha da açık hale gelen LGBTİ+’lar; başta yaşama hakkı olmak üzere, barınma, eğitim, istihdam, sağlık gibi en temel haklardan yoksun bırakılarak yeniden dolaplara hapsedilmeye çalışıyor.

Her şeye rağmen, tüm toplumu nefretin ağırlığıyla boğmaya çalışan örgütlü kötülüğe karşı LGBTİ+’lar yaşamın her alanında var olmaya, bu karanlığı yırtıp atmaya devam ediyor. LGBTİ+’ların homofobiye, bifobiye, transfobiye, interfobiye ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadelesi de, kimseyi geride  bırakmadan, dayanışmayla büyümeye devam ediyor.

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün vesilesiyle tüm kamuoyunu nefretin, fobinin, gericiliğin ve örgütlü kötülüğün karşısında olmaya; LGBTİ+’ların yanında olmaya davet ediyoruz. LGBTİ+’lara dönük gerici saldırıların, tüm toplumu kuşatan çok büyük saldırıların öncüsü olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. Bugün demokrasiye, özgürlüğü ve eşitliğe giden yolun LGBTİ+’ların özgürlüğünden geçtiğini herkese bir kez daha hatırlatıyoruz.

Nefretin sönümlendiği, fobinin geçer akçe olmadığı; hepimizin rahat nefes alabildiği, esenlik dolu yarınlara olan inancımızla; başta LGBTİ+’lar olmak üzere herkesin 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Günü kutlu olsun!

Alışın, her yerdeyiz!