Pembe Hayat'tan Anayasa Değişiklik Önerisini İzleme Raporu

Toplumda başörtüsü düzenlemesi olarak bilinen, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 24. ve 41. maddelerine ilişkin değişiklik öneren teklifin izleme raporu yayınlandı.

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Anayasanın 24. ve 41. maddelerinde değişiklik öneren yasa teklifinin medyada ve TBMM Anayasa Komisyonu tutanakları üzerinden inceleyerek bir izleme raporu yayınladı. Rapor, değişiklik teklifinin medyada ve komisyon tutanaklarında LGBİ+’lara karşı üretilen nefret söylemlerini inceleyen bir izleme sunuyor.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de siyasilerin dili ayrımcı ve nefret söylemlerinden uzak değildir. Bu çalışma kapsamında 19 ve 24 Ocak 2023 tarihlerinde, Türkiye Anayasa’sının 24. ve 41. maddelerinin değişiklik teklif önerisi tartışılırken, siyasetçilerin ayrımcı söylem ve nefret söylemleri anayasa komisyonu tutanakları üzerinden incelenmiştir. Aynı zamanda, medyada çıkan nefret söylemlerini inceleyerek, kamuoyunu bilgilendirmeyi, farkındalık yaratmayı ve ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.

Raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.