Pride İstanbul duruşmaya çağırıyor: “Yine ve yeniden varoluşumuzu savunduğumuz için yargılanıyoruz”

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve 10. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Yürüyüş Komitesi’nin 5 Haziran 2022’de Yeldeğirmeni’nde yapmak istediği basın açıklamasının ardından açılan davanın ilk duruşması yarın (20 Mart Çarşamba günü) saat 12.15’te İstanbul Anadolu Adliyesi’nde 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve 10. İstanbul Trans Onur Haftası; bütün hak savunucularını duruşmayı izlemeye, paylaşmaya davet ederken, “Yargılanması gereken biz değil, işkenceci polislerdir. Kim ne derse desin bizler sokaklarda olmaya devam edeceğiz” dedi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve 10. İstanbul Trans Onur Haftası’nın davanın ilk duruşması için yaptığı çağrı şöyle:

“30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve 10. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Yürüyüş Komitesi olarak, 5 Haziran 2022’de Yeldeğirmeni’nde onur ayının gelişiyle varız, buradayız demek için bir basın açıklaması gerçekleştirmek istedik. Alanda ‘tedbir amaçlı bulunan’ polisler açıklamamıza saldırdı ve işkenceyle, ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alındık ve hakkımızda dava açıldı.

20 Mart 2024 Çarşamba günü saat 12.15’te İstanbul Anadolu Adliyesi’nde 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşmamız var. Yine ve yeniden varoluşumuzu savunduğumuz için yargılanıyoruz. Yasaklar da, yargılamalar da, tutuklamalar da vız gelir biz direnmeye devam ediyoruz, çatlaklardan sızıyoruz. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 2911 Sayılı Kanun’a muhalefet etme suçlamasıyla hazırlanan iddianame ile anayasal hakkımızın yok sayılmasını kabul etmiyoruz, bütün hak savunucularını duruşmayı izlemeye, paylaşmaya ve bizimle dayanışmaya davet ediyoruz.

Hatırlatalım, yargılanması gereken biz değil, işkenceci polislerdir. Kim ne derse desin bizler sokaklarda olmaya devam edeceğiz!”

Ne olmuştu?

5 Haziran 2022’de Onur Ayı’nın gelişi sebebiyle Kadıköy Yeldeğirmeni'nde bir araya gelen LGBTİ+’lar işkenceyle gözaltına alınmıştı. Saat 18.30 civarında Yeldeğirmeni'nde bir araya gelerek Onur Ayı’nın gelişini kutlamak isteyen LGBTİ+’lara polis saldırmıştı. LGBTİ+’ları çembere alarak etraflarını saran polisler, birçok LGBTİ+’yı gözaltına almış; gözaltına alırken ters kelepçe yapan polisler, polis kalkanlarıyla çevredekilerin görmesini ve görüntü almasını da engellemeye çalışmıştı.