Rusya LGBTİ+ karşıtı yasayı uygulamaya başladı: İlk cezalar verildi

Rusya’da geçtiğimiz Kasım ayında yürürlüğe giren 'LGBT kamusal hareket yasasını' ihlal ettikleri gerekçesiyle en az üç kişinin para veya hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Rusya, Kasım ayında LGBTİ+’ları "aşırılıkçı" olarak damgalayan kapsamlı bir yasa çıkardı. Rusya Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla, LGBTİ+ sembollerinin kamusal alanda sergilenmesi yasaklandı. 

Kısa bir süre sonra insan hakları savunucuları, yasanın muğlak ifadelerinin gökkuşağı bayrakları veya ilgili görüntüleri sergileyen herkesin kovuşturulmasına izin verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bağımsız yayın kuruluşu Moscow Times'a göre, 5 Şubat Pazartesi günü, Saratov kentindeki bir mahkeme, sanatçı Inna Mosina'yı Pride bayraklarını gösteren Instagram gönderileri nedeniyle 1.500 ruble (13 £) para cezasına çarptırdı.

NBC News’in haberine göre ise, Rusya’nın Novgorod kentinde yaşayan Anastasia Yershova'nın halka açık yerlerde gökkuşağı renkli küpeler taktığı için 5 gün hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Yine aynı şehirde yaşayan kimliği Artyom P. olarak açıklanan bir kişinin, 1 Şubat Perşembe günü internette LGBTİ+ bayrağı paylaştığı için 1.000 ruble (9 £) para cezasına çarptırıldığı iddia edildi.

Rusya'da LGBTİ+ hakları yok olmaya devam ediyor

Baskılar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in LGBTQ haklarına yönelik on yıldır devam eden kısıtlamalarını tırmandırdı. Rusya 2013 yılında reşit olmayanlara yönelik LGBTİ+ "propagandasını" yasakladı. 2020'deki anayasal değişiklikler eşcinsel evliliği yasakladı. Geçen yıl da cinsiyet onaylayıcı bakımı ve pasaport gibi resmi belgelerde cinsiyet değiştirmeyi yasakladı. 

2022'deki yeni yasalar, yetişkinlere yönelik LGBTQ ilişkileriyle ilgili bilgileri yasaklayarak kamu desteğini fiilen yasakladı. Ve 2023 mevzuatı, trans kişiler için cinsiyet doğrulama prosedürlerini ve belgelerde cinsiyet değiştirmeyi yasakladı.

“Bizi iç düşman olarak gösteriyorlar”

Moskova LGBT+ İnisiyatifleri Toplum Merkezi'nden Olga Baranova geçtiğimiz Kasım ayında AP'ye verdiği demeçte, "Bizim için açık olan şu ki... Rusya'da bol miktarda bulunan diğer tüm sorunlardan odağı kaydırmak için bizi iç düşman olarak gösteriyorlar" dedi.

Rusya, ülkeleri LGBTQ+ kişilere ilişkin tutum ve yasalara göre sıralayan LGBT Eşitlik Endeksi'nde 197 ülke arasında 130. sırada yer alıyor.