Saki'den KuirFest yasağına ilişkin önerge: “Kamu düzenini, genel sağlığı ve ahlakı tehdit eden somut durum nedir?”

DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, 23-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 12. Pembe Hayat KuirFest'in Ankara Valiliği tarafından yasaklanmasına ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi verdi.

 

Dem Parti Milletvekili Özgül Saki; KuirFest’in Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yasaklandığını; etkinliğin açılışına yarım saat kala kolluk kuvvetleri tarafından, gösterim ve etkinlik mekanlarına yasaklama kararı tebliğ edildiğini gerekçe göstererek soru önergesi verdi. 

 

Pembe Hayat KuirFest’in yasaklanması ile ilgili kararın tebliğinde, “LGBT-LGBTİ vb. konular ile ilgili olarak çeşitli kurum kuruluş, sivil toplum örgütü ya da gerçek kişiler tarafından, ilimiz muhtelif yerlerinde ya da salonlarında, sergi, basın açıklaması, sinevizyon, sinema, tiyatro, panel, söyleşi vb etkinliklerin düzenlenmesi yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildiği, yasağın amacının ‘kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması’ olarak ifade edildi.
 

Saki, bu karara ilişkin, “...LGBTİ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı insan hakları ve hukuk düzleminde vermekte olduğu mücadele, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10. Maddesi ile 17. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. ve 14. Maddeleri ile korunmaktadır” diyerek bu tür yasakların, toplanma hakkını ve örgütlenme özgürlüğünü açıkça engelleyen, çiğneyen uygulamalara dönüştüğünün altını çizdi. 

 

12.Pembe Hayat KuirFest’in yasaklanmasıyla ilgili verilen önergede şu sorulara yer verildi:

 

1- Ankara Valiliği hangi somut gerekçe/ler ile "kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" LGBTİ+ların için etkinliğinin yasaklanmasına karar vermiştir?

2- Pembe Hayat KuirFest etkinliğinde kamu düzenini, genel sağlığı ve ahlakı tehdit eden somut durum nedir?

3- Şayet güvenlik kaygıları ileri sürülecek ise kanunların verdiği yetkiyle ilgili idarenin il sınırları dahilinde önlemlerinin gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını mümkün kıldığı düşünüldüğünde, yasaklama kararından önce güvenlik önlemi alınması yolu denenmiş midir?

4- Ankara Valiliğince hangi gerekçe ile güvenlik önlemi alınması yerine etkinliğin yasaklanması uygun görülmüştür?

5- Bakanlığınıza bağlı idarelerce verilen haksız yasak kararlarının idare mahkemelerinde iptal edildiği bilinmektedir. 2016 yılından bu yana kaç etkinlik LGBTİ+ konulu olduğu yahut "kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" için yasaklanmıştır?

6- Ankara Valiliğince LGBTI+ konulu olduğu yahut "kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" için verilen yasak kararlarına karşı açılan iptal davalarının kaçında karar hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir?