Seçim öncesi ve esnasında lubunyaların dikkat etmesi gereken hususlar

14 Mayıs 2023 Seçimi Öncesi ve Seçim Esnasında Lubunyaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri için oy kullanacağımız 14 Mayıs 2023 seçimlerinde tüm illerde oy verme saatleri 08:00 - 17:00 olarak uygulanacak.

  • Oy kabinine telefonsuz girmemiz gerekiyor.
  • Oy kullanırken nüfus kimliğimizde yer alan atanmış ismimizle oy kullanmak durumunda olduğumuzu önceden bilmek ve buna hazırlıklı olmak kaygılarımızı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Cumhurbaşkanlığına ve genel seçime dair iki oy pusulasının sadece ilgili kısmına mührü basıyoruz, pusula üzerinde başka herhangi bir işaretleme yapıldığı takdirde oyumuz geçersiz sayılıyor.
  • Oy vermeye gitmeden önce nüfus kimlik kartımızdaki fotoğrafla cinsiyet ifademizin (dış görünüşümüz vb.) aynı olduğundan emin olalım. Oy kullanma esnasında sandık kurulu başkanı fotoğraftan farklı bir cinsiyet ifademiz olduğunu düşünürse Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne göndererek kimlik doğrulaması isteyebilir. Bu durumla karşılaşma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız, seçim öncesi Nüfus ve Vatandaşlık İşler Müdürlüğüne giderek, kimlik doğrulamasıyla  ilgili belgeyi talep edebilirsiniz.
  • Mümkünse yalnız başına değil yakın birinin eşliğinde oy kullanmaya gidelim.
  • Oy kullanmaya gideceğimiz yerlerde her sandık için Yüksek Seçim Kurulu’nun kurayla belirlediği sandık müşahitleri olacaktır. Her bir müşahit farklı siyasi partilerin önerdiği isimlerden seçilmiş olacak. Aynı zamanda Siyasi Partilerin gözlemcileri, Oy ve Ötesi gibi seçim güvenliği, seçmen hakları üzerine faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarından kişiler de oy vereceğimiz okullarda gözlemci olarak bulunabilirler. Hukuksuz olduğunu düşündüğümüz ve oy kullanma hakkımızı engelleyici herhangi bir olay durumunda bu kişilerin de bize yardımcı olabileceğini unutmayalım.
  • Askerlik durumunuz bakaya (asker kaçağı) ise oy kullanmanızı engelleyen bir durum yok, sadece askerlik durumunuza dair bir tutanak tutulup seçim sonrası en yakın askerlik şubesine başvurmanız beklenebilir. (Askerlik süreciyle ilgili Pembe Hayat’ın Psikolojik Danışmanlık Hattı’ndan sürece dair danışmanlık alabilirsiniz.)
  • Oy kullanma esnasında cinsiyet kimliğiniz üzerinden herhangi bir ayrımcılığa maruz kalırsanız bulunduğunuz ildeki LGBTİ+ dernekleri, avukat büroları ve oy güvenliğiyle ilgili çalışan kurumları arayabilirsiniz.

 

ULAŞABİLECEĞİN NUMARALAR:

Pembe Hayat Ofis Hattı: 0312 433 85 17 (Ankara)

Pembe Hayat Hukuki Danışmanlık Hattı: 0541 336 15 45 (Ankara)

SPoD Destek Masası: 0850 888 5428 (İstanbul)

Türkiye Barolar Birliği Seçim Güvenliği Merkezi: 0312 988 16 70 (Türkiye'nin Her Yerinden 10 Hat)