Sera Kadıgil’den translara yönelik saldırılara dair soru önergesi

İstanbul ve Bursa'da yaşanan translara yönelik yangın tüpü saldırılarının ardından İstanbul TİP Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a  soru önergesi verdi.

Son 20 yılda translara yönelik saldırı vakalarını, yaşanan olaylarda saldırganların akıbetini, nefret suçlarına ilişkin soruşturmalarla ilgili bilgi almak istediği soru önergesinde yer alan bazı sorular şöyle:

  • Son 20 yılda translara yönelik kaç saldırı vakası yaşanmıştır? Bu saldırılar kapsamında kaç fail gözaltına alınmıştır?
  • Son 20 yılda kaç trans, kendilerine yönelik saldırılar sonucunda hayatını kaybetmiş, kaçı kalıcı şekilde yaralanmıştır?
  • Bursa'da yaşanan saldırı sonrasında saldırganlar gözaltına alınıp tutuklanmış mıdır?
  • İstanbul’da temmuz ayındaki; otomobille seyir halinde giden 3 kişinin yol kenarında duran bir kadına yangın söndürme tüpü sıkarak saldırdığı ve ardından saldırganların "böcekleri eziyoruz" notuyla sosyal medya hesaplarından bu anları paylaştığı görüntülere ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Ülke geneline sirayet eden “yangın tüpü ile translara saldırı” konusunda saldırı yönteminin ve şeklinin aynı olduğu gözetilerek saldırganlar arasında  herhangi bir örgüt illiyeti olup olmadığına ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Son 20 yılda nefret suçlarına ilişkin kaç soruşturma başlatılmıştır? Bu suçlara yönelik yürütülen soruşturmaların kaçı takipsizlik ile sonuçlanırken; kaçı kovuşturmaya dönmüştür? Yürütülen kovuşturmaların kaçında sanıklar ceza almıştır?

Kadıgil, soru önergesinde, translara yönelik saldırıların arttığını ve bu saldırıların nefret suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

Ankara’nın Bülbülderesi Caddesi’nde de bir trans kadın, 10 Ağustos günü bekçi ve polisler  tarafından transfobik saldırıya uğramıştı.