Trans sporcuların ABD Olimpiyat takımına girmesini yasaklayan yasa tasarısı sunuldu

ABD'de Cumhuriyetçi politikacılar, 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde trans kadınların ülkenin Olimpiyat takımında yarışmasını engellemeyi amaçlayan bir yasa tasarısı sundu.

Florida temsilcisi Greg Steube ve Alabama senatörü Tommy Tuberville geçtiğimiz hafta Olimpik ve Amatör Sporlarda Kadınların Korunması Yasasını tanıttı. Yasa, trans kadınların ABD Olimpiyat komitesi tarafından tanınan herhangi bir takıma katılmasını yasaklamayı amaçlıyor, bu da amatör etkinliklerin bile etkilenebileceği anlamına geliyor.

“Bu yasa tasarısı Olimpiyatların adil olmasını sağlayacaktır”

Tuberville yaptığı basın açıklamasında, "USA boxing (ABD Boks Takımı) politikasını erkeklerin kadınlara karşı boks yapmasına izin verecek şekilde değiştirdiğini görmek son derece rahatsız edici" dedi. USA Boxing, trans kadınların kadın kategorisinde yarışmasına izin verdi ancak bu da  cinsiyet uyum ameliyatı zorunluluğu olan ve birçok trans kadını dışlayan çok katı kurallar içeriyordu. 

Transfobik Tuberville sözlerine şöyle devam etti: "Erkekler hiçbir seviyede kadın sporlarında yarışmamalıdır, özellikle de boks gibi bir sporda. İster küçükler liginde ister Olimpiyatlarda olsun, bu güvensiz, adaletsiz ve düpedüz yanlıştır. Bu yasa tasarısı Olimpiyatların, ülkemizi dünya sahnesinde temsil etmek için hayatları boyunca antrenman yapan Amerikalı kadınlar için adil olmasını sağlayacaktır."

26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2024 Paris Olimpiyat Oyunları, trans sporcuların yarışmaya hak kazanabilmeleri için 12 yaşından önce uyum süreçlerini tamamlamış olmaları gerektiği yönündeki güncellenmiş bir şartı da içeriyor.

LGBTQ Nation’a göre; Steube ve Tuberville'in yeni yasa tasarısının, Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunulsa bile Demokrat Senato'dan geçmesi pek olası değil, ancak tasarının sunulması Cumhuriyetçilerin transların spora katılım hakkını 2024 seçimlerinde bir mesele haline getirmek istediklerini gösteriyor.