Geçtiğimiz haftalarda kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren LGBTİ+ hareketinin önde gelen isimlerinden ve Pembe Hayat’ın kurucularından Gani Met, İstanbul’da anılacak. 10. İstanbul Trans Onur Haftası ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tarafından düzenlenen anma etkinliğinin ayrıntıları sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.
Etkinlik programının yer aldığı metin ise şu şekilde:
Ucubelerin Efendisini Anıyoruz
En ucube sahibelerin de efendisi, toplumsal cinsiyet karıştırıcısı, Türkiye LGBTİ+ topluluğunun trans lideri, çaçası, belası ve neşesi…
11 Nisan Perşembe günü kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Gani Met’i anmak için bir araya geliyor; lubunyalara geniş bir düşünce arşivi bırakan Gani Met’in görüntülerinden kesitler ile hem hafıza tazeliyor, hem de Dramaqueer’in yayınlanmamış Gani Met arşivini seyir ediyoruz. İzlemekten keyif aldığı filmleri de hep birlikte izliyor, sohbet etmekten keyif aldığı yoldaşları ile söyleşiyoruz.
Program:
- Ma Vie En Rose (88’’) filmi gösterimi
- yuvarlak masa fragmanları: pembe hayat arşiv tartışıyor (5’’) filmi gösterimi
- Şevval Kılıç ile Trans Arşivi Tutmanın İmkansızlığı ve Mümkünlüğü ve Gani Met üzerine
- Dramaqueer Gani Met arşiv seyri
- Hüzün diye travesti ismi varmış (15’’) filmi gösterimi
- Bilge Taş ile zoom bağlantısı
26 Nisan Cuma
18.00
Taksim/Konum için DM
Ma vie en Rose (1998, 88’’)
Aile, okul ve arkadaş kıskacına takılan Ludovic’in yolundaki kararlılığı, fikrini değiştirmek isteyenler için tehlike sayılırken, o mucizenin gerçekleşeceği günü bekliyor. Alain Berliner’in yönettiği Ma vie en Rose; benliğini ve yürüyeceği yolu her lubunya gibi gören trans kız çocuğu Ludovic’e odaklanıyor.
yuvarlak masa fragmanları: pembe hayat arşiv tartışıyor (2017, 5’’)
Lalu Özban’ın yönetmenliğini yaptığı filmde bir gün Pembe Hayat ekibi yuvarlak olmayan ofis masasında biraraya gelip ’arşiv’ tartışır. Kavramın kendisini sorgulayarak başlayan bu tartışma, lubunyaların saklama pratiklerinden, arşiv yapma-yıkma ikilemine, arşivin mekanlarından lubunya mekanlarına bir çok konuyu kişisel ve kolektif hatıralarla harmanlayarak sunan bir bellek fragmanı.
Hüzün diye travesti ismi var (2020, 15’’)
Yaşamını yitiren yönetmen Nihat Karataşlı’nın filmi, trans aktivist, seks işçisi, sanatçı ve yazar Gani Met ile Türkiye’deki kuir toplulukların yas ve melankoli pratiklerini ele alırken, “hüzün” kelimesinin anlamını her gün marjinalleştirilen bu topluluğun yaşadığı şiddeti yansıtan bir yöne çevirmeyi amaçlıyor."