Yas üzerine bir araya geldik

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen 'Yas Üzerine Birlikte' buluşması, yakın dönemde kaybettiğimiz LGBTİ+ arkadaşlarımızı anma ve yas süreçlerini ele alma amacıyla 4 Şubat Pazar günü yapıldı.

Etkinlik, Boysan'ın Evi (İstanbul), 20 Kasım İnisiyatifi (İzmir) ve Keskesor (Amed) ile eş zamanlı olarak düzenlendi.

20 kişinin katılım gösterdiği buluşma “Babalar Projesi” isimli kısa kuir dizinin birinci bölümünün gösteriminin ardından Pembe Hayat’ın ruh sağlığı uzmanı tarafından modere edildi. 

Katılımcılarla, ölüm ve yas süreçlerini anlamlandırma, yas süreci için ritüeller, konuşma alanlarına ve kollektif olarak yas tutma hafızamızın tazelenmesine duyulan ihtiyaçlar üzerine konuşuldu. Ek olarak, LGBTİ+’lar olarak yas tutma süreçlerinin dahi ayrımcılık sebebiyle yaşanmasının önündeki engeller ve olası dayanışma pratikleri ele alındı. 

Buluşma sırasında, LGBTİ+ hareketinin yas konusunda daha fazla konuşması gerektiği birçok katılımcı tarafından vurgulandı. Konuşulanlar ve alınan notlar, yakın bir tarihte LGBTİ+ hareketiyle paylaşılacak olan bir kolektif doküman çalışmasının temelini oluşturdu.