20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği: İzmir Alsancak’ta Trans Kadınlara Yönelik Polis Baskısı Artıyor

20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği, İzmir Alsancak’ta yaşayan trans kadınların maruz kaldığı yoğun polis baskısı hakkında bir kamuoyu bilgilendirmesi yayımladı. Derneğin açıklamasında, yaklaşık iki aydır trans kadınlara “GBT yapma” gerekçesiyle keyfi cezalar kesildiği ve bu uygulamaların hukuksuz bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, trans kadınların kimlik bilgilerinin keyfi biçimde kullanıldığı, geçmedikleri sokaklardan geçti gibi gösterilerek tutanaklar tutulduğu ifade edildi. Ayrıca, trans kadınların barındıkları evlerin çeşitli bahanelerle kriminalize edilerek hedef gösterildiği ve kolluk kuvvetlerinin bu evleri özel olarak izlediği vurgulandı. Bornova Sokak ve çevresinde, kolluk kuvvetlerinin trans kadınların evleri önünde nöbet tutarak barınma alanlarını teşhir ettiği ve trans kadınları karakola götürüp baskı altında ifade almaya çalıştığı belirtildi.

Derneğin yaptığı açıklamanın tam metni ise şu şekilde:

“Alsancak'ta Artan Polis Baskısı Hakkında Kamuoyu Bilgilendirmemizdir

Yaklaşık iki aydır Alsancak'ta yaşayan trans kadınlara “GBT yapma” gerekçesiyle cezalar kesilmektedir. Trans kadınların kimlik bilgileri keyfi olarak kullanılmakta, geçmedikleri sokaklardan geçti gibi gösterilerek tutanaklar tutulmaktadır. Alsancak’ta artan polis baskısı keyfi ve hukuksuz bir biçimde devam ederken, trans kadınların barındıkları evleriyle ilgili usulsüz işlemler yapılmaktadır. Trans kadın arkadaşlarımızı keyfi olarak karakola ifadeye götüren kolluk kuvvetleri, yine baskı ve çeşitli yollardan ifade almaya çalışmaktadır.

Arkadaşlarımızın yaşadığı evler farklı bahanelerle kriminalize edilerek etiketlenmekte. Bu iş için kolluk görevlileri Bornova Sokak ve çevresinde trans kadınların evlerini özel olarak hedef almaktadır. Özellikle suçluların kol gezdiği sokaklarda suçluları yakalayıp adalete teslim etmek yerine trans kadınların evlerinin önünde nöbet tutulup barınma alanları teşhir edilmektedir.

Hepimiz Alsancak’ta farklı yasa dışı aktivitelerin sürdürüldüğünü ve kolluğun bunun için hiçbir önlem almadığını biliyoruz. Özellikle saldırıya uğrayan, tacize ve şiddete maruz kalan trans kadınlar şikâyetçi olmak istediklerinde kolluk kuvvetleri keyfi bir biçimde ifadelerini almaktan imtina etmektedir. Bir yandan trans kadınların barındıkları evler hedef gösterilirken, diğer yandan hukuksuz ve usulsüz bir biçimde baskı yolları kullanılarak keyfi ifadeler alınmaktadır.

1980’lerden beri Alsancak’taki Bornova Sokak’ta barınan trans kadınların geçmişte olduğu gibi şimdi de dayanışma ile yanındayız. Yapılan hukuksuzlukları ve usulsüzlükleri görüyoruz ve biliyoruz. Yasal haklarımızı kullanacağımızı ve geri adım atmayacağımızı bildiriyoruz. Sürecin adım adım takipçisi olacağımızı, arkadaşlarımıza sırf kimliklerinden dolayı uygulanan bu usulsüzlükleri siz kamuoyuyla paylaşıyor ve dayanışmanızı bekliyoruz.”