Brezilya Kongresi, interseks bebeklere ameliyatı yasakladı

Brezilya, 18 yaşın altındaki interseks bebek ve çocuklara ameliyatla müdahale edilmesini yasaklayan bir yasayı onayladı. 

Brezilya Kongresi, interseks bebeklerin cerrahi müdahalelere yönelik korumasını güçlendiren bir yasayı onayladı. İnterseks İnsan Hakları Derneği (ABRAI) tarafından başlatılan bir kampanyanın ardından kabul edilen yasa, interseks bebeklerin bedensel bütünlüğünü korumak ve tıbbi olmayan nedenlerle ameliyat yapılmasını önlemek için yürürlüğe girecek. 

ABRAI, yasanın intersekslerin haklarını korumak için önemli bir adım olduğunu söyleyerek yasanın, intersekslerin yaşam kalitesini iyileştirmeye ve interseklere saygı ve onurla muamele edilmesini sağlamaya yardımcı olacağını umuyor. 

Bu tarihi karar, interseks bebeklerin cinsel bütünlüklerinin ve kişisel tercihlerinin korunmasına yönelik bir adım olarak önem taşıyor. Yasaya göre, interseks bebeklere cerrahi müdahaleler sadece tıbbi olarak zorunlu olduğu durumlarda gerçekleştirilebilecek ve bu tür müdahalelerin rıza alınarak yapılması gerekecek.

Cerrahi müdahalelerin interseks bebeklere uygulanması, cinsiyet atanmasına ve cinsiyet kimliği oluşturulmasına ilişkin karmaşık etik ve insan hakları sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle, yasanın kabulü, interseks bebeklerin haklarını korumayı amaçlayan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yasanın ayrıntılarına bağlı olarak, cerrahi müdahalelerin ancak tıbbi olarak zorunlu olduğu durumlarda gerçekleştirilmesine izin verilecek.

Bu yasayla aynı zamanda; interseks bebeklerin ailelerine, tıbbi olmayan nedenlerle ameliyat yaptırmaktan kaçınmaları için tavsiyelerde bulunulacak. Yasada ayrıca, interseks bebeklerin ameliyat olması durumunda, ameliyatın ancak bir tıbbi gereklilik varsa ve bir çocuk psikoloğunun onayıyla yapılabileceği belirtilecek.