Derya Dağyolu Davasında İstinaf Süreci Devam Ediyor: Bir Sonraki Duruşma 25 Nisan’da

Ankara’da trans kadın seks işçisi Derya Dağyolu’na yönelik saldırı davasında istinaf süreci devam ediyor. Halil G. tarafından bıçaklanarak ölüm tehlikesi geçiren Dağyolu’nun davasında, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nde görülen ikinci istinaf duruşması 21 Şubat’ta yapıldı. Ancak sanık Halil G.’nin duruşmaya yine katılmaması ve Derya Dağyolu’na ilişkin adli tıp raporunun henüz düzenlenmemesi nedeniyle mahkeme duruşmayı erteledi. Bir sonraki duruşma, 25 Nisan saat 09.00’da görülecek.

Ne olmuştu?

Olay, Halil G.’nin sokakta müşteri bekleyen Derya Dağyolu ile görüşmesiyle başladı. Birkaç mekân gezdikten sonra Halil G., Dağyolu’nun evine gitmekte ısrar etti. Evde bulunduğu sırada “Evde kamera var mı?” diye soran Halil G., kamera olmadığını öğrenince cebinden çıkardığı bıçakla Dağyolu’nu göğsünden ve karnından bıçakladı. Saldırı sonrası bir hafta hastanede yatan ve birden fazla ameliyat geçiren Dağyolu’nun yaralanmaları adli tıp raporuyla da belgelendi.

Halil G. ise savunmasında, Derya Dağyolu’nun da kendisini bıçakladığını öne sürdü. Ancak Dağyolu, sağ elinden yüzde 80 engelli olduğu ve sağ eliyle gündelik işlerini dahi yapamadığı için bu iddiayı reddetti. Dağyolu, yalnızca saldırganın bıçak tutan elini ısırarak kendisini savunduğunu belirtti.

Yargılama süreci

21 Mayıs 2024’teki karar duruşmasında mahkeme, Halil G.’yi “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun”a muhalefetten 7 ay 15 gün hapis ve 6.000 TL para cezası verdi.

Derya Dağyolu’na ise “kasten yaralama” suçlaması yöneltilerek 11 ay 7 gün hapis cezası verildi. Meşru müdafaa hükümleri uygulanmayan bu ceza ertelendi.

Dağyolu’nun avukatları ilk derece mahkemesinin kararını istinafa taşıdı. Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi ve Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin davaya katılma talepleri ise reddedildi.

İstinaf sürecinde neler yaşandı?

  • 10 Ocak 2025: İlk istinaf duruşmasında Derya Dağyolu hazır bulunurken, sanık Halil G. duruşmaya katılmadı. Savcılık, Derya Dağyolu hakkındaki adli tıp raporunun istenmesini ve Halil G.’nin bir sonraki duruşmada hazır edilmesini talep etti.
  • 21 Şubat 2025: İkinci istinaf duruşmasında Halil G. yine hazır bulunmadı. Mahkeme, sanığın yurtdışına çıkıp çıkmadığının araştırılmasına ve Derya Dağyolu için adli tıp raporu düzenlenmesine karar verdi. Duruşma 25 Nisan 2025 tarihine ertelendi.

Dava, adaletin sağlanması ve meşru müdafaa hakkının tanınması açısından önemli bir örnek teşkil ederken, hak savunucuları ve sivil toplum örgütleri davayı yakından takip etmeye devam ediyor.