Eskişehir Onur Haftası Komitesi Gözaltına Alınan Lubunyaların Serbest Bırakıldığını Duyurdu

Eskişehir Onur Haftası Komitesi’nin sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamaya göre, 9 Haziran'da gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 4 kişinin serbest bırakıldığı belirtildi. 

“Lubunyanın ONURU işkenceyi YENDİ” sözleriyle paylaşım yapan Eskişehir Onur Haftası Komitesi, bir önceki paylaşımında ise gözaltı aracında işkence gördüklerini ve Eskişehir polisinin transları tehdit ettiğini belirtmişti. 

Eskişehir Onur Haftası Komitesi’nin paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“Gözaltı otobüsünde havasız bırakıldık, işkence gördük, hakarete uğradık ve hastanede bunu belgelemek isterken Yunus emre hastanesi acilinde görev yapan doktorlar darp raporumuzu vermedi. Avukatımızla görüşmemiz engellendi, su-yemek-tuvalet gibi temel ihtiyaçlarımızı gidermemiz Eskişehir emniyeti tarafından engellendi ve emniyet binasında bir Trans arkadaşımız açıkça tehdit edildi! "Burası Emniyet, başına bişe gelse kimse seni bulamaz"  gözaltında yüzlerce insanımızın kaybını hala sokaklarda sorarken Türkiye polisi aynı tehditleri savurmaya devam ediyor! transfobik-homofobik ve nefret saçan gözleri ile bize saldıran polislere tekrar söylüyoruz:

Nefretiniz bizim mücadelemizden büyük olamaz! Bizleri kriminalleştiren devlet ve tüm organları ile mücadele etmeye devam edeceğiz. LGBTİ+ dayanışmasını yasaklayamazsınız! Tehditlerinizi, şiddetinizi tüm Türkiye ve dünya kamuoyuna ifşa ediyoruz!”

Ne Olmuştu?

9 Haziran'da Eskişehir'de yapılması planlanan Onur Yürüyüşü'ne polis tarafından müdahale edildi. Yürüyüş öncesi herhangi bir yasaklama kararı bildirilmemesine rağmen, basın açıklamasının yapılacağı Ulus Anıtı ablukaya alındı. 

Yasaklama kararını görmek isteyen  LGBTİ+ aktivistlerine, avukatlarına ve saldırıyı kaydetmek isteyen gazetecilere ise gözaltı ile müdahale edildi. Henüz açıklama ve yürüyüş gerçekleşmeden gözaltına alınan 10 kişi sağlık kontrolü için Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerinin avukatlarıyla görüşmesi ve su-yemek-tuvalet gibi ihtiyaçlarının karşılanması engellendi. Yaşanılan hak ihlali aktivistler tarafından sloganlarla protesto edildi. 

Eskişehir Onur Haftası Komitesi yaptığı basın açıklamasında mücadelelerine devam edeceklerini ve LGBTİ+ haklarının savunucusundan vazgeçmeyeceklerini belirtti.