Pembe Hayat #hormonhakkım Kampanyası Devam Ediyor!

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hormon replasman terapisi (HRT) ilaçlarına e-reçete zorunluluğu getirdi. Bununla birlikte beden geçiş/uyum sürecinin bir parçası olan testesteron ve östrojen arttırıcı enjeksiyonlar, jeller ve oral kontraseptiflere artık eczaneden erişilemiyor. Bu karar ile birlikte, sağlık hizmetlerinde ayrımcılık, dışlanma, damgalama ve erişim gibi engellerle karşılaşan translar olarak yaşamlarımız için hayati öneme sahip hormon ilaçlarımıza doğrudan erişemeyecek ve erişebilmek için yoğun ve caydırıcı bürokratik süreçlere tabi tutulacağız. 

Bununla birlikte Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği olarak 5 Aralık 2024 tarihinde #hormonhakkım kampanyası başlattık. Bilgi notlarıyla başlattığımız kampanya sürecinde “Hormona Erişim Neden Önemli?” , “Erişil(e)mediği Durumlardaki Etkiler”, “Fahiş Fiyatlar”, “Psikiyatri Süreci Hakkında Bilgilendirme” ve “Sağlık Hakkına Erişirken Yaşanan Sorunlar” adlı başlıkları işledik. Detaylandırdığımız bilgi notlarıyla #hormonhakkım’zın önemine dikkat çektik. 

“Etiketle Lubunya!” başlığıyla paylaştığımız görselde taleplerimizi T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na duyurmaya çalıştık. Taleplerimiz ise çok açık!

  • Translara yönelik sağlık hizmetleri, çözüm odaklı bir yaklaşımla ele alınana ve uluslararası sağlık profesyonelleri kuruluşlarının rehberliğinde standardize edilene kadar 20 Kasım'da belirli hormon ilaçlarına getirilen kısıtlamanın kaldırılmasını talep ediyoruz!
  • Hastanelerde ayrımcılıkla karşılaşmadan ve uzun süren süreçlerle yıldırılmadan sağlığa erişmek istiyoruz!
  • Trans sağlığını güvence altına alan, ayrımcılığı yasaklayan yasal düzenlemelerin yapılsın ve uygulamada şeffaflık sağlansın!
  • Hormon ilaçlarına fahiş fiyatlar ödemek istemiyoruz!
  • Sağlık tesisleri, sağlık mal ve hizmetleri ihtiyaçlarımıza cevap verecek şekilde düzenlenmesini ve tıbbi kayıtlarımız gizlilik içerisinde işlenmesini istiyoruz!
  • Sözde onarım terapilerini teşvik eden anlatılara yaptırım uygulansın, translara ve intersekslere dönük uygulanan “işkence" metotlarına son verilsin!
  • Yönelimlerimiz ve kimliklerimizden dolayı bizlerin sağlığına zarar verecek önyargı ve ayrımcılıklara karşı etkili programlar geliştirilsin!
  • Cinsiyetin hukuken tanınmasına engel olan, transların yaşamını zorlaştıran uygulamalara son verilerek transların beden inşa süreçlerindeki talepleri halinde hormon replasman terapisi gibi uygulamalara etkin erişimi sağlansın! 

Sen Ne Yapabilirsin?

  • #hormonHakkım etiketiyle sosyal medya paylaşımları yaparak kampanyamızı daha görünür hale getirmemize destek olabilirsin. Taleplerimizi destekleyen içerikler paylaşarak hormonhakkım’ıza erişmemiz için mücadeleye destek verebilirsin. 
  • T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na taleplerimizi ileten e-postalar göndererek ya da “Etiketle Lubunya!” adlı gönderimizin altına @saglikbakanligi @titckgovtr adreslerini etiketleyerek hormon ilaçlarına erişim hakkımız için baskı oluşturabilirsin.
  • İnsan hakları savunucularını, aktivistleri, milletvekillerini ve ilgili kurumları etiketleyerek konuyu gündeme taşımalarını isteyebilirsin.
  • Kampanya kapsamında hazırladığımız bilgi notlarını çevrenle paylaşarak, hormon ilaçlarına erişimin neden hayati olduğunu daha fazla kişiye anlatmamıza yardımcı olabilirsin.
  • Toplumda trans sağlığına yönelik önyargılarla mücadele etmek için arkadaşlarınla, ailenle, iş arkadaşlarınla konuşarak doğru bilgiyi yayabilirsin.
  • Pembe Hayat’ın kampanya sürecine destek sağlayarak transların sağlığa erişim mücadelesine katkıda bulunabilirsin.

Unutma, hormon hakkımız yaşam hakkımızdır!

#hormonhakkım