Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, ceza infaz kurumlarında HIV ile yaşayan mahpusların sağlık hizmetlerine erişimi ve yaşam koşullarına ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden bilgi edinme başvurusu yaptı.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan başvuruda, Türkiye genelindeki ceza infaz kurumlarında bulunan HIV tanısı almış mahpusların sayısı ve bu kişilerin ceza infaz kurumu türlerine göre dağılımına ilişkin veriler talep edildi.
Dernek, başvurusunda HIV ile yaşayan mahpusların antiretroviral tedaviye erişim süreçlerinin nasıl yürütüldüğüne dair bilgi isterken, tedavinin kurum revirleri aracılığıyla mı yoksa dış sağlık kuruluşlarına sevk yoluyla mı sağlandığını da sordu.
Ayrıca son 5 yıl içerisinde mahpusların HIV tedavisinde kullanılan ilaçlara erişiminde herhangi bir kesinti yaşanıp yaşanmadığı da başvurunun önemli başlıkları arasında yer aldı. Pembe Hayat, olası kesintilerin yıllara göre verilerle paylaşılmasını talep etti.
Başvuruda, cezaevlerinde HIV ile yaşayan mahpusların sağlık bilgilerinin gizliliğinin nasıl korunduğu ve damgalanmanın önlenmesine yönelik hangi tedbirlerin uygulandığı da soruldu.
Dernek ayrıca, HIV ile yaşayan mahpuslara yönelik ayrı koğuş ya da ayrı barındırma uygulaması olup olmadığına dikkat çekerek, böyle bir uygulamanın bulunması halinde hukuki dayanağının açıklanmasını talep etti.
Beslenme koşullarına da değinen Pembe Hayat, HIV ile yaşayan mahpuslar için özel beslenme programı veya ek gıda desteği sağlanıp sağlanmadığına ilişkin bilgi istedi.
Pembe Hayat, CİMER üzerinden yaptığı bu başvuruyla ceza infaz kurumlarında HIV ile yaşayan mahpusların sağlık hakkına erişiminin şeffaf bir şekilde ortaya konulmasını ve olası hak ihlallerinin görünür kılınmasını amaçlıyor.