Putin, Rusya'da cinsiyet uyumunu yasaklayan bir yasayı imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Temmuz'da kişilerin resmi ya da tıbbi olarak "cinsiyetlerini değiştirmelerini" yasaklayan bir yasayı imzaladı.

Parlamentonun her iki kanadında da oybirliğiyle kabul edilen yasa tasarısı, "kişinin cinsiyet uyumuna yönelik her türlü tıbbi müdahaleyi" ve resmi belgelerde ve kamu kayıtlarında kişinin cinsiyet hanesinin değiştirilmesini yasaklıyor. Buna hormon terapisi almak ya da cinsiyet uyum için ameliyat olmak da dahil. Tek istisnası “doğuştan gelen cinsiyet çeşitliliklerine” yönelik tıbbi müdahaleler olacak.

Yasa ayrıca transların evlat edinen ebeveyn olmalarını engelliyor ve cinsiyet uyumundan sonra evlenen bir kişinin evlilikleri iptal ediyor.

“Yasa, bir yeraltı pazarını teşvik edebilir”

Milletvekilleri yasanın Rusya'yı, "batının aile karşıtı ideolojisine" karşı korumak için çıkarıldığını söylerken, bazıları cinsiyet uyumunu "saf satanizm" olarak tanımlıyor.

Rusya'nın LGBTİ+’lara yönelik baskıları on yıl önce, Başkan'ın Rus Ortodoks kilisesi tarafından desteklenen "geleneksel aile değerlerine" odaklandığını ilan etmesiyle başladı.

LGBTİ+ aktivistler, yasanın translar arasında zaten yüksek olan intihar ve intihara teşebbüs oranlarının daha da artmasına yol açacağı; ameliyatlar ve ilaçlar için bir yeraltı pazarını teşvik edeceği uyarısında bulundu.

Rusya'da eşcinsel evlilik 2020 yılında yasaklanmış ve geçtiğimiz yıl, heteroseksüel olmayan kimliklerin kamusal alanda sergilenmesi ve medyada tasvir edilmesini yasaklayan bir yasa kabul edilmişti.