KAOS GL
Kaos GL Derneği ile Pembe Hayat LGBTT Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği basın açıklaması metnine pek çok sivil toplum örgütü de imza attı.
Basının yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasını Pembe Hayat Derneği adına Buse Kılıçkaya okudu. Kılıçkaya, şunları söyledi:
Türkiye’de LGBT bireylere yönelik homofobi, transfobi görünür oldu.
Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylere yönelik şiddet olayları sürekli olarak yaşanıyor. Bu olaylar insan hakları kapsamında ele alınmıyor ve takibi yapılmıyor.
Şimdiye kadar LGBT bireylere yönelik şiddet olarak yansıyan homofobi ve transfobi, Bursa’da LGBT örgütlere karşı yaşandı.
Yükselen milliyetçilik akımına paralel olarak toplumun farklı kesimlerine yönelik saldırılar Bursa’da LGBT bireylere yönelik şiddete dönüştü.
İzin alınarak “Bursa Valiliği’nin Gökkuşağı Derneğinin kapatılma talebine” karşı gerçekleştirecek yürüyüşe Bursa Sporlu Esnaflar Derneği engel oldu.
Gökkuşağı LGBTT Derneği’nin organize ettiği, Kaos GL, Lambdaistanbul ve Pembe Hayat derneklerinin desteklediği yürüyüş Bursasporlu Esnaflar Derneği’nin linç etme çağrısıyla, “Buradan çıkış yok, öleceksiniz” sloganlarıyla Gökkuşağı Derneği abluka altına alındı.
Kolluk kuvvetlerinin izinli bir yürüyüş sırasında can güvenliğinin sağlanamayacağını öne sürerek yürüyüşü engellemek istemesi, buna karşın saldırganları dağıtmaması ve dernek merkezinin çevresinden uzaklaştırmaması gerilimin artmasına neden oldu. İzinli bir yürüyüşte kolluk kuvvetlerinin güvenliğimizi sağlayamama gerekçesi düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir müdahaledir.
Eşcinseller sadece, metropollerde değil, Anadolu’nun her yerinde vardır.
Hak ve özgürlüklerinin takipçisi oldukların da, nasıl bir tepkiyle karşılaştıklarını Bursa’da yaşanan olaylar bir kez daha gösterdi.
Türkiye’de LGBTT bireylerin sosyal ve kültürel hakları engelleniyor. Hayatın her alanında ayrımcılığa uğruyorlar. Ayrımcılıkla mücadele etmek için örgütlenme çabaları engelleniyor.
Türkiye’de travesti ve transeksüeller medyada sürekli “olay çıkartan insanlar” olarak sunulmaktadır. Bursa’daki olası şiddet olaylarının meydana gelmemesi için sağduyulu bir şekilde hareket ederek basın açıklamasını dernek merkezinde yapıldı. Şimdiye kadar şiddet zanlısı olarak gösterilen travesti ve transeksüeller şiddet mağduru olduğu gözler önüne serildi.
Bursa’da yaşanan olaylar sadece lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel yurttaşların değil tüm toplumun hak ve özgürlüklerine yönelik yapılan bir saldırıdır.
Bursa yürüyüşünün engellenmesini ve Bursa’da yaşanan olayları kınıyoruz.
Kaos GL Derneği
Pembe Hayat LGBTT Derneği
Amargi Kadın Kooperatifi
Ankaralı Feministler
Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Ulusal Koordinasyonu
Bursa Anti-otoriter Girişim
Bursa Gökkuşağı LGBT Derneği
Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD)
Cinsel Sağlık Derneği
Feminist Kadın Çevresi
Filmor
GLADT - Türkiyeli Eşcinseller Derneği
Günyüzü Kadın Danışma Dayanışma Kooperatifi
İHD İstanbul Şubesi
İnsan Hakları Gündemi Derneği
İzmir Kadın Dayanışma Derneği
KA-DER Ankara
KA-DER Genel Merkez
Kadın Dayanışma Vakfı
Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Vakfı
Kara Haber Video Eylem Atölyesi
Lambdaistanbul LGBTT Derneği
Uçan Süpürge
Van Kadın Derneği
Yeşiller Türkiye
*İlgili haberler:
“Ne hastayız, ne ahlaksız. İnsanız!”
Cinsiyetçi Faşizmin Şiddet Kültürü!