Trans erkekler, Miss Italy’nin “atanmış kadın” kuralını protesto etmek için yarışmaya başvurdu

İtalya’daki Miss Italy, sadece “atanmış kadınlar”ın başvurusuna açık olduğunu duyurunca yüzden fazla trans erkek protesto etmek amacıyla yarışmaya başvurdu.

Miss Italy güzellik yarışmasının organizatörünün, yarışmacıların "atanmış kadın" olmaları gerektiği için trans kadınların yarışma dışı bırakıldığını açıklamasının ardından, yüzden fazla trans erkek yarışmaya katılarak boykot kararı aldı.

Bu ayın başlarında Miss Italy'nin organizatörü Patrizia Mirigliani, güzellik yarışmasının şu anda trans kadınları dışlayan giriş yönetmeliğini güncellemeyeceğini söyledi. Miss Italy yarışmacılarının "atanmış kadın" olması gerektiğini belirten Mirigliani, "trans aktivizminin ışıltılı modasına" atlamak gibi bir niyetinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Mirigliani'nin açıklamaları, 22 yaşındaki Rikkie Valerie Kollé'nin 8 Temmuz'da Hollanda Güzeli seçilen ilk trans kadın olarak tarihe geçmesinin ardından geldi. Haberi yorumlayan Mirigliani şunları söyledi: "Son zamanlarda güzellik yarışmaları, biraz saçma olduğunu düşündüğüm stratejiler de kullanarak manşetlere çıkmaya çalışıyor."

“Birileri bizi üç başlı canavarlar olarak hayal ediyor”

İtalya'da kişinin cinsiyetinin ve isminin yasal olarak tanınması süreci uzun bir süreç olduğundan ve kişinin kendi beyanına dayanmadığından; trans erkekler teknik olarak yarışmaya katılmak için tüm kriterlere uyuyor. 

Bu dışlayıcı tutumu protesto etmek amacıyla İtalya'nın dört bir yanındaki trans erkekler yarışmaya katılmak için kayıt yaptırmaya başladı ve kuralların yarattığı sorunların altını çizdi. Instagram'da yarışmaya kaydını duyuran bir gönderi paylaşan Elia Bonci, "Birileri bizi asla bir güzellik yarışmasını kazanmayı hedefleyemeyecek üç başlı canavarlar olarak hayal ediyor, çünkü medya temsilleri bile sıklıkla bedenlerimizi fetişleştiren anlatıları öne çıkarıyor. Bu kampanya ile transların hakikatine görünürlük kazandırıyoruz" olduğunu yazdı.